Kostergårdens historia

På Koster sen 1952

1952 i juni öppnade Pensionat Kostergården i ytterst liten skala av Greta och William Holmberg. Några få rum fanns att hyra i villan men de flesta gästerna var inackorderade i fiskarhusen runt om på Kilesand, Kyrkosund och Brevik. Det var vanligt vid den här tiden att fiskarfamiljer flyttade ner i källaren på somrarna för att därigenom få en extra slant på uthyrning av den egna bostaden.

I den lilla matsalen fanns plats för cirka 25 matgäster. Matsalen dukades i två sittningar så att 50 gäster kunde serveras middag varje dag. På söndagar serverades alltid hemgjord glass från en tung handdriven glassmaskin som krävde insats från pensionatets vaktmästare!

En helpension på Kostergården kostade på 1950-talet 8,50 SEK och innefattade lunchbetonad frukost med ett par varmrätter och middag bestående av sillbord, soppa, varmrätt, dessert och kaffe. 1959 övertog Ulla och Leif Gurstedt värdskapet. 1974 fanns bara kiosk och kafeteria. Då hade man byggt om till lägenheter med självhushåll.

I början av 80-talet började tankarna på att avveckla. Ulla och Leif såg gärna att någon åretruntboende på Koster skulle ta över verksamheten och så blev det! Från och med sommaren 1983 tog Ingeborg och Göran Larsson över Kostergården och fortsatte med ungefär samma koncept fram t o m 2007.

2015 startade en omfattande helrenovering av anläggningen. Nya stugor kom på plats och Kostergården som det ser ut idag stod färdigt i juni 2016.

För er som vill läsa mer om Kostergårdens histora hänvisar vi till Kosterbladet 2017. Där har Marie Gurstedt, dotter till Ulla och Leif, har skrivit en artikel som ovanstående är hämtat från.

sv_SESwedish
sv_SESwedish